visie spes

Visie SpesBuBaO

School lopen op SPES is een deel van de reis die kinderen maken in dit leven. Wij doen er alles aan opdat de passage in SPES ver-rijkend wordt voor elke leerling. Laten wij samen onze nieuwe leerling Sofia volgen.

Nieuwsgierig start Sofia haar reis. Een reis gekleurd door de context van de Brusselse samenleving. Bij zich een koffer, die zich gaandeweg vult met nieuwe ervaringen en diepe indrukken.

Op SPES gaan wij, samen met Sofia, verder in de reis naar haar welbevinden en zelfontdekking. Sofia heeft een koffer waar haar persoonlijke ontwikkeling in past en waar zorgvuldig maatwerk een vereiste is. Sofia komt niet bij één juf of meester terecht, maar bij een warm team van leerkrachten en therapeuten. Soms nemen wij Sofia bij de hand, waar het kan laten wij haar los zodat zij zelfstandig en vol vertrouwen verder kan gaan. Wij kijken samen met Sofia’s ouders naar haar individuele eigenheid en sociale context. Elk teamlid draagt bij, om haar koffer te vullen met herinneringen aan een positief leer- en leefklimaat.

In onze school zal Sofia door een mix van beeld, muziek, bewegingsexpressie, drama en muzisch taalgebruik op een creatieve, speelse en fantasierijke manier gestimuleerd worden. Hierdoor haalt zij het beste uit zichzelf naar boven. Vanuit het beschouwen en creëren leert zij op een creatieve manier met haar vaardigheden en talenten om te gaan. Dit geeft haar de mogelijkheid tot een goede invulling van haar vrije tijd in haar verdere leven zodat zij sterker staat in de toekomst.

In een veilig en positief klasklimaat met betekenisvolle taken en door procesgerichte evaluaties groeit Sofia’s positief zelfbeeld. Door de aangeleerde vaardigheden en attitudes zal zij steviger in de maatschappij staan en blijven groeien naar verantwoorde beslissingen inzake geloven en leven. Naast het leren is respectvol omgaan met mekaar, open communiceren, genieten en in verwondering staan zeer belangrijk.

Met een goed gevulde koffer eindigt Sofia haar reis in SPES en komt zij thuis bij zichzelf. Een thuis waar zij volledig zichzelf kan zijn en waar zij plannen kan maken voor een volgende reis.